ריבית פריים נקבעת על ידי הבנקים, על בסיס ריבית בנק ישראל, ומשמשת כבסיס לחישוב הריביות בפיקדונות, בהלוואות, באוברדרפט ובחלק מהמשכנתאות
כיצד מחשבים פיקדונות לפי ריבית הפריים?
תנאי פיקדון בנקאי בריבית משתנה הינם לרוב ריבית פריים פחות מרווח מסוים עליו החליט הבנק, לרוב בהתאם לתקופת הפיקדון ולציפיות הבנק לשינוים בריבית בנק ישראל. מכיוון שריבית פריים מתבססת על ריבית בנק ישראל, היא משתנה בהתאם. בנק ישראל מפרסם את הריבית ביום ב' האחרון בכל חודש, וריבית פריים הנגזרת ממנה נכנסת לתוקף כמה ימי עסקים מאוחר יותר. לכן, פיקדונות או הלוואות המבוססים על ריבית פריים נחשבים לבעלי ריבית משתנה.
כיצד מחשבים ריביות של הלוואות או משכנתאות?
משכנתאות או הלוואות שצמודות לריבית פריים, לרוב נחשבות לאטרקטיביות באופן יחסי. היתרון בהלוואות על בסיס ריבית הפריים טמון בכך שאין הצמדה למדד ושניתן לפרוע את ההלוואה ללא עמלת פירעון מוקדם. כשהריבית נמוכה, משכנתאות אלו נחשבות לפופולריות אך טומנות בחובן סיכון של עליית ריבית, ולמעשה כפופות לשיקולים המוניטריים של בנק ישראל. לכן, בנק ישראל אינו מאשר להצמיד לריבית פריים יותר משליש מהמשכנתא שלכם.
האם ריבית פריים היא הדרך היחידה לחישוב ריביות בפיקדונות?
ממש לא. כל בנק יכול לבחור בעצמו את אופן חישוב הריביות לפיקדונות ולהלוואות ולקבוע את מנגנוני השתנות הריבית שלו. לעיתים הריבית תיגזר ממרווח מהפריים, ולעיתים הריבית תקבע כבר בתחילת הפיקדון לכל תקופתו.
בנוסף הבנק מציע מגוון פיקדונות בריביות שעולות על ריבית בנק ישראל - התאם לעצמך פיקדון דיגיטלי