לא חייבים להיות מומחים בפיננסיים כדי לפתוח חשבון בנק אבל יש כמה דברים בסיסיים שכדאי לדעת כדי לפתוח את החשבון המתאים לך ביותר ולהשיג את התנאים הטובים ביותר עבורך. אז הנה דוגמאות לשיקולים לפני שתיגש לבנק
מסגרת אשראי
מסגרת האשראי בחשבון העו"ש קובעת את יתרת החובה אליה הבנק יאפשר לך להגיע בחשבון. על סכום יתרת החובה עד גובה המסגרת תשלם ריבית מסוימת, ובכל חריגה מעל מסגרת זו תשלם ריביות גבוהות יותר (לעיתים גבוהות יותר מריבית על הלוואות למשל). מומלץ לברר מה מסגרת האשראי שתאושר לך בבנק ואילו ריביות תשלם על כל חריגה מהמסגרת.
עמלות
נושא העמלות הוא נושא מורכב וגובה העמלות שתשלם תלוי בגורמים רבים - באיזה מסלול תבחר, אילו הטבות תקבל, אילו פעולות תבצע בעצמך ואילו ע"י פקיד, ובעיקר – האם יכולת המשא ומתן שלך טובה. פעמים רבות, גובה העמלות נתון למשא ומתן בינך לבין הבנק וכדאי להתעכב עליהן, בעיקר עבור פעולות שאתה מבצע בתדירות גבוהה.
חשוב שתדע שהעמלות בבנק מחולקות לשני סוגים: עמלת פעולה בערוץ ישיר, כלומר פעולות המבוצעות על ידך באופן עצמאי באינטרנט, דרך המענה הטלפוני הממוחשב או במכשירים האוטומטיים, ועמלת פעולה ע"י פקיד. העמלות על פעולות המבוצעות על ידי פקיד יקרות בהרבה מהעמלות בערוצים הישירים. לכן, חשוב לבדוק מה הם אותם ערוצים ישירים שמציע הבנק.
נוכחות דיגיטלית
כיום, אין הכרח לבחור דווקא בבנק שיש לו סניף הקרוב למקום מגוריך. רוב הבנקים מנהלים ערוצים דיגיטליים מתקדמים, שבאמצעותם תוכל לעקוב אחר חשבונך ולבצע בו פעולות מכל מקום. רצוי לבדוק אילו כלים חדשניים מציע כל בנק והאם הם מתאימים לך. למשל, אם אתה פועל בשוק ההון – תרצה כלים נוחים ומתקדמים בתחום זה, אם חשוב לך מעקב יום יומי אחר חשבונך וודא שהאתר אינטואיטיבי ונוח לתפעול וכן הלאה.
דברים נוספים שכדאי לבדוק
שלושת השיקולים שציינו תקפים כמעט לכל חשבון, אך יש עוד כמה נושאים שתוכל לבדוק ולהשוות, במיוחד אם הם רלוונטיים לך:
- ריבית זכות: אם חשבון הבנק שלך בזכות מרבית הזמן, שווה לך לברר האם הבנק נותן ריבית כלשהי על פלוס בעו"ש, האם היא משמעותית והאם יש הגבלה על גובה הפלוס שעליו הבנק נותן את הריבית.
- כרטיסי אשראי: כל בנק מציע כרטיסי אשראי שונים, על חלקם יש עמלה חודשית ועל חלקם לא, בכל אחד יש הטבות מסוימות. ברר אילו כרטיסים מציעים לך, האם יש עליהם עמלה חודשית ואילו הטבות נוספות באות עם הכרטיס.
- פנקסי שיקים: על אף שיש כיום אפשרויות רבות להעברות כספים דיגיטליות, יש מי שמעדיף שימוש בשיקים בלבד. אם פנקס השיקים נשלף מהתיק שלך לעיתים קרובות, כדאי לברר האם יש מספר פנקסים הניתנים בחינם כל שנה או עם פתיחת החשבון ומה גובה העמלה על הזמנת פנקס חדש.