בלוג

הבורסות המובילות בעולם

המשקיעים בשוק ההון הישראלי כבר מכירים את כל החוזקות והחולשות שלו, ויודעים שהוא קטן, פחות מפותח משווקים אחרים ולא יותר מדי מגוון. עבור משקיעים יש חשיבות בפיזור השקעות וסיכונים וחשיפה לשווקים אחרים מעבר לשוק ההון הישראלי – בעיקר לאור המציאות הכלכלית המורכבת של השנים האחרונות והקושי לייצר תשואות חיוביות באופן עקבי. עבור אלו שמחפשים משהו יותר גדול, אנו מציגים כאן סקירה של השווקים המובילים בעולם, על כל מאפייניהם.

שווי מצרפי של הבורסות בעולם: 71 טריליון דולר, עלייה של 10% מתחילת 2015

ארצות הברית

שווי מצרפי של השוק האמריקאי: 24.8 טריליון דולר.

השוק האמריקאי הוא מונח רחב מאוד הכולל בפועל כמה וכמה בורסות ואינספור מכשירי השקעה והוא ללא ספק השוק הגדול והחשוב ביותר במערכת הפיננסית העולמית. בורסות NYSE ו-NASDAQ (נסאד"ק) נמצאות בניו יורק וכוללות מגוון אדיר של חברות מארה"ב ומהעולם כולו והמסחר בהן מתנהל בהיקפים עצומים. בשיקגו נמצאות בורסות נוספות של סחורות ונגזרים. המדדים המובילים בארה"ב הם S&P 500, הדאו ג'ונס ומדד הנאסד"ק.

נקודה למחשבה: בניגוד למניות ואופציות הנסחרות בבורסה סדירה, אגרות חוב זרות אינן נסחרות בבורסה אלא נסחרות מעבר לדלפק OTC (Over The Counter) בין ברוקרים ומכאן שייתכנו מחירים שונים לאותו אג"ח.

סין

שווי מצרפי של השוק הסיני: 7.8 טריליון דולר.

אין ספק שהכוח העולה בכלכלה העולמית בשנים האחרונות הוא סין - המעצמה האדירה היא כבר הכלכלה השנייה בגודלה בעולם ורבים חושבים שהיא תעקוף את ארה"ב בחשיבותה בשנים הבאות. לשוק הסיני שלוש בורסות מרכזיות: הבורסה של הונג קונג, הבורסה של שנחאי (הבורסה המרכזית של סין) והבורסה של שנזן. המדדים המובילים בשוק הסיני הם מדד hang seng של בורסת הונג קונג, מדד שנחאי קומפוסיט ומדד SZSE קומפוננט של בורסת שנזן. גם הבורסה של טייוואן חשובה לשוק הסיני והאסיאתי.

נקודה למחשבה: חברות סיניות כפופות למשטר הסיני, ולכן חל עליהן "חוק סודות המדינה". מתוקף החוק, לא כל הנתונים והדוח"ות של החברות נחשפים לציבור, וחלקם מצונזרים על ידי הממשל, ולכן בעת השקעה בחברה ייתכן שלא תהיה לכם את התמונה המלאה.

טוקיו

שווי מצרפי של השוק היפני: 5 טריליון דולר.

השוק היפני גדול, מפותח מאוד וחשובה מאוד לכלכלה העולמית. הבורסה של טוקיו כוללת חברות אלקטרוניקה גדולות, חברות רכב, בנקים ועוד מגוון רחב של חברות יפניות ובינלאומיות. המדד המוביל בבורסת טוקיו הוא הניקיי 225, לצד מדדים נוספים כגון TOPIX ומדד J30.

נקודה למחשבה: חברות יפניות רבות שומרות על הרווחים שלהן ואינן ממהרות להחזיר הון למשקיעים ברכישת מניות עצמית, חלוקת רווחים לבעלי המניות או להעלאת שכר העובדים.

לונדון

שווי מצרפי של השוק הבריטי: 3.9 טריליון דולר.

הסיטי של לונדון הוא אזור בגודל של כמייל מרובע בלבד, אך מרוכזים בו כמה מהגופים הפיננסיים הגדולים בעולם וזהו מוקד פעילות חשוב מאין כמותו. בסיטי של לונדון נמצאות הבורסה של לונדון (LSE) והבורסה המשנית (AIM) ובנוסף יושבים באזור בנקי השקעות, קרנות השקעה, קרנות גידור וההנהלות של בנקים מסחריים גלובליים. המדד המוביל בבורסת לונדון הוא FTSE 100 (פוטס"י).

נקודה למחשבה: משקיעים הרוכשים מניה בלונדון נדרשים לשלם מס מלכה בשיעור של 0.5%.

עוד באירופה

הכלכלה האירופאית חווה קשיים רבים כבר זמן רב, עם מדינות במשבר חובות, אבטלה גבוהה ומדינות עשירות לצד מדינות שנמצאות בקשיים. אך זהו עדיין אחד השווקים הפיננסיים המובילים בעולם. הבורסות המובילות באירופה הן בגרמניה עם בורסת פרנקפורט (מדד DAX 30), באיטליה עם בורסת מילאנו (מדד FTSE MIB 30), בצרפת עם בורסת פריז (מדד CAC 40) ובספרד עם בורסת מדריד (מדד IBEX 35). בנוסף לבורסות המקומיות במדינות השונות באירופה, חברת יורונקסט הממוקמת באמסטרדם מפעילה מספר רב של בורסות ביבשת, העוסקות בתחומי הנגזרים והסחורות והמדד החשוב עבור בורסות אלה הוא היורונקסט 100 הכולל את המניות הגדולות ביותר בבורסות ברשת של יורונקסט.

נקודה למחשבה: בדומה לארצות הברית, גם באירופה איגרות חוב נסחרות מעבר לדלפק OTC (Over The Counter) ומכאן שייתכנו מחירים שונים לאיגרות חוב במהלך המסחר.

שווקים נוספים ששווה לעקוב אחריהם

ישנם שווקים נוספים שעשויים להיות מעניינים עבור משקיעים מסוימים, תלוי באופי ההשקעות שלהם. כדאי לעקוב אחרי המתרחש גם באוסטרליה, בקנדה, בברזיל, ברוסיה, באינדונזיה ובטורקיה. אנשי מקצוע צופים כי בשנים הבאות גם אפריקה עשויה להפוך ליעד אטרקטיבי וצומח להשקעות.

נקודה למחשבה: על המשקיעים בבורסות השונות לקחת בחשבון את הסיכון בשינוי בשערי מטבע מאחר והשקעה שמניבה רווח עם עליית המניה עשויה להתקזז עם היחלשות המטבע הזר אל מול השקל. 
 

  

אודות הכותב - מערך הכותבים של בנק ירושלים

בנק ירושלים הינו בנק המציע מגוון ייחודי של שירותים ומוצרים בנקאיים (משכנתאות, הלוואות, פיקדונות ועוד) ללקוחות כל הבנקים. בנק ירושלים, שנוסד בשנת 1963, ממשיך כל העת לבצע מהלכים כדי להתאים את עצמו לצרכים המשתנים של הלקוחות ולחידושים הטכנולוגיים.

רוצה לדעת עוד על הבנק? למידע נוסף אודות בנק ירושלים

לידיעתך, באתר זה נעשה שימוש בקבצי Cookies כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר.
למידע נוסף ניתן לעיין במדיניות הפרטיות