המסחר בשוק ההון, לעומת זאת, מתנהל בבורסות לניירות ערך ברחבי העולם, ומבוסס על מניות שחברות מסחריות מנפיקות במטרה לגייס כספים מהציבור, אופציות, אגרות חוב ממשלתיות וכדומה. כמו כן, הבורסות השונות מאחדות מספר ניירות ערך למדדים, וכך מאפשרות השקעה בשוק שלם באמצעות תעודת סל, שמתפקדת כמניה שעוקבת אחר מדד שלם ולא רק אחרי חברה אחת. למעשה, השקעה בשוק ההון מנתבת את כספי החיסכון שלך למען מטרות יצרניות. מדובר במכשיר עסקי עתיק יומין, החיוני לכלכלת השוק. כשהבורסה נסגרת המסחר נפסק, ומתחיל מאותה נקודה ביום שלמחרת.
יתרונות המסחר בשוק ההון
מתאים כתכנית חיסכון או למשקיעים מזדמנים: בשוק ההון ניתן לשלוט ברמת הסיכון באמצעות השקעה במדדים שלמים, באג"ח ממשלתי וכדומה, וכן ניתן לבנות תיק ניירות ערך ייעודי שידאג לפזר את ההשקעה ואת רמת הסיכון.
עמלות קבועות וברורות: העמלות בשוק ההון הינן מובנות וקבועות, וקל מאוד לעקוב אחריהן. שוק המט"ח, לעומת זאת, מעט פרוץ ופועלים בו ברוקרים פרטיים שההכנסה שלהם נובעת מהמרווח בין מחיר הקניה למחיר המכירה, ולכן אינם מחויבים לפרסם את מדיניות העמלות שלהם.
שוק ההון הינו מפוקח ומבוקר: פעילות הבורסות ברחבי העולם מפוקחת על ידי מוסדות הממשלה, קיימת חקיקה סדורה בנושא, וגם בישראל פועלת הרשות לניירות ערך שתפקידה לשמור על מסחר הוגן. לעומת זאת, המסחר במט"ח אינו מפוקח, ומתנהל בין ריבוי גופים שונים שאינם כפופים לרגולטור.
יתרונות המסחר במט"ח
שוק המט"ח הינו דינמי וחופשי: מטבעות מחליפים ידיים בכל מקום ובכל זמן, ולכן שוק המט"ח אינו יכול להישלט על ידי גורמים יחידיים וקשה מאוד להטות אותו. לעומתו, במסחר בשוק ההון יתכנו גורמים בשוק שינסו להשפיע על שערי המניות והמדדים.
שוק המט"ח זמין תמיד: לרכישת מטבע זר אין צורך לחכות למוכר או לשעות הפעילות של הבורסה, המסחר במט"ח מתרחש לאורך כל שעות היממה.
העמלות עשויות להיות נמוכות יותר: לרוב, עמלות על קניית ומכירת מט"ח הינן נמוכות יותר, וקיימים גם מקרים שבהם הברוקר לוקח את העמלה רק כאחוז מסוים מהפרשי העמלות. יחד עם זאת, מומלץ לברר אם הבנק שלך מחייב ביצוע המרת מט"ח דרך השקל, כלומר – אם בהמרה של אירו לדולר תידרש להמיר את האירו לשקל ואת השקל לדולר. מצב שכזה עשוי לפגוע ברווחים שלך מההשקעה.