מושגים מעולם המט"ח
עולם המט"ח (מטבע חוץ) כולל מושגים רבים, שחלקם מורכבים ואולי אף מבלבלים. המומחים של בנק ירושלים מזמינים אותך להכיר את המושגים המרכזיים בעולם המט"ח בעזרת הסברים פשוטים וברורים:
חדר עסקאות
המקום המרכז את פעילויות המסחר (קנייה ומכירה) הבינלאומיות של מוצרים שונים, ביניהם מטבעות, סחורות או מכשירים פיננסיים (למשל אגרות חוב, מניות, תעודות סל ועוד). העסקאות מתבצעות באמצעות רשתות תקשורת אלקטרונית משוכללות ובאמצעות מערכות מסחר אלקטרוניות, ישירות מול הבורסות השונות. חדר העסקאות מספק גם מידע שוטף על רמות המחירים בשווקים השונים ברחבי עולם - בזמן אמת.
ציטוט
הצגת המחיר של מטבע אחד במונחי ערך של מטבע אחר. הציטוט מספק מידע על שער הקנייה ושער המכירה של שני סוגי המטבעות, וכולל שלושה חלקים: השם המקוצר של שני המטבעות, מחיר הקנייה ומחיר המכירה. ציטוט של דולר אמריקאי-אירו אירופאי ייראה כך: EURUSD = 1.1371
שער יציג
אינדיקציה לערך הנוכחי של מטבע זר מסוים (למשל, דולר אמריקאי או אירו אירופאי) לעומת המטבע המקומי (במקרה שלנו – שקל). כלומר, השער היציג בישראל קובע כמה שקלים שווה דולר אחד או אירו אחד, או כל מטבע זר אחר. השער היציג מחושב על ידי בנק ישראל, על סמך מדגם שהוא מבצע, בכל יום שבו התבצע מסחר במטבע חוץ. הבנק מפרסם את רשימת השערים היציגים בכל יום חול בשעה 15:30, ובימי שישי ובערבי חג בשעה 12:30.
* לתשומת לבך, השער היציג של מטבע מסוים אינו מחייב והוא בגדר שירות לציבור.
שער מכירה (ASK)
השער שבו הבנק מוכן למכור מטבע חוץ מסוים ללקוחות. לדוגמא, אם אתה מבקש לרכוש לחשבונך 500 דולרים לצורך נסיעה לארה"ב, הסכום בשקלים שתתבקש לשלם תמורת 500 הדולרים ייקבע לפי שער המכירה של הבנק לכל דולר אמריקאי.
שער קניה (BID)
השער שבו הבנק מוכן לקנות מטבע חוץ מסוים מלקוחות. לדוגמא, אם קיבלת סכום כסף מחו"ל ואתה מבקש למכור אותו ולקבל שקלים תמורתו, העסקה תתבצע לפי שער הקניה של הבנק.
מרווח (Spread)
ההפרש בין שער הקנייה (BID) לבין שער המכירה (ASK). המרווח נמדד בפיפסים (ראו את ההסבר הבא).
פיפס (Pips)
ראשי תיבות של Price Interest Point. פיפס מייצג את הספרה הרביעית אחרי הנקודה העשרונית. למשל אם האירו נסחר מול הדולר בשער של 1.1372 והשער עלה ל-1.1375, ניתן לומר שהשער עלה ב-3 פיפס (1.1375 = 0.0003 + 1.1372).
עסקת החלף (Spot)
עסקת חליפין של שני סוגי מטבעות בשער מוסכם מראש, שבה ההתחשבנות הכספית מבוצעת כעבור שני ימי עסקים. עסקת ספוט נחשבת למכשיר הפיננסי הבסיסי והנפוץ ביותר לצורך מסחר במטבע חוץ.
עסקת פורורווד (Forward)
הסכם או חוזה המגדיר את התנאים לביצוע עסקה עתידית של מכירת ורכישת מטבע חוץ. במסגרת העסקה, הקונה והמוכר מסכמים ביניהם מראש את גובה שער החליפין העתידי (כלומר, כמה יהיה שווה מטבע חוץ אחד לעומת מטבע חוץ שני), את התאריך שבו תבוצע העסקה ואת סכום העסקה. שער החליפין העתידי מחושב על פי שער הספוט, בתוספת או הפחתה של הפרשי ריביות בין המטבעות לתקופת העסקה.
עסקת סוופ (Swap) או עסקת החלף
עסקה דו-צדדית המשלבת עסקת ספוט עם עסקת פורוורד – בכיוונים מנוגדים. לדוגמא, אתה מוכר לבנק דולרים אמריקאים תמורת דולרים אוסטרליים (עסקת ספוט). במקביל, אתה מסכם עם הבנק על עסקה הפוכה שתתבצע בתאריך עתידי, בסכום עתידי ובשער מוסכמים מראש - אתה תמכור לבנק דולרים אוסטרליים תמורת דולרים אמריקאים (עסקת פורוורד). עסקת החלף מתבצעת כאשר אתה רוצה לבצע עסקה לתקופה מוגבלת לצורך השקעה פיננסית ללא חשיפה לסיכוני שער. העסקה משמשת לצורך גידור סיכונים הנובעים משינוי בשערי המטבעות המעורבים בעסקה, אך יש בה גם חשיפה לסיכון שהצד השני לעסקה לא יבצע את התשלום בגין ההמרה החוזרת ביום העסקה העתידי.
ריבית ליבור (Libor)
ראשי התיבות של London InterBank Offered Rate. ריבית ליבור היא ריבית בין-בנקאית ה"יציגה" עבור המטבעות המרכזיים (EUR, GBP, CHF, JPY, USD) עבור תקופות של עד שנה. הריבית נקבעת מדי יום לפי תחשיב שעורך איגוד הבנקאים הבריטי, הבודק את הריביות של 21 הבנקים הגדולים בלונדון. שיעור ריביות הליבור מתפרסם מדי יום בשעה 13:45 שעון ישראל.
בנק כתב (Correspondent Bank)
בנק המקיים קשרים ישירים עם בנק אחר, המבצע עבורו שירותים עסקיים שונים.