בלוג

דברים שכדאי לדעת לפני שמבקשים הלוואה ממקום העבודה

חברות רבות מציעות לעובדיהן הלוואה ללא ריבית או הלוואה עם ריבית נמוכה מאוד, כחלק מדרכן לחזק את הקשר עם העובדים, לשפר את שביעות רצונם מתנאי העבודה או לסייע לעובד שנקלע למצוקה. מתן הלוואה נתון לשיקולו של המעסיק, והוא אינו מחויב להציע הלוואה לעובדים או להגדיר קריטריונים מסודרים למתן הלוואה.

קח בחשבון את השותפה השלישית בכל הסכם עם המעביד: מדינת ישראל. רשות המסים מתייחסת להלוואה כאל שכר עבודה החייב במס

חוקי העבודה בישראל אינם מסדירים את נושא ההלוואות, גובה הריבית, משך ההחזרים או כל תנאי אחר להלוואה, אלא מתייחסים אל ההלוואה כאל הטבה ומסדירים רק את אופן ניכוי המסים מהטבה זו.

איך מס הכנסה קשור להלוואות?

לפי פקודת מס הכנסה, כל עובד חייב לשלם מס, לא רק על שכר העבודה שלו אלא גם על הטבות השוות כסף שהוא מקבל ממקום העבודה, כגון: רכב, טלפון וכדומה. הטבות אילו אינן חייבות רק במס הכנסה, אלא גם בדמי ביטוח בריאות וביטוח לאומי. יתרה מכך, שווי ההטבות נכלל בשכר העובד ומשפיע על מדרגת המס שלפיה מחושב מס ההכנסה הכללי. ככל שהשכר גבוה יותר, כך מס ההכנסה גבוה יותר.

בענייני הלוואות, מס הכנסה קבע אחוז ריבית בהתאם להמלצת בנק ישראל שעומד על כ-4.07% (נכון ל-31.12.2015) ומשתנה אחת לשנה בהלוואות שיתרתן עולה על  7,800 ₪, בהלוואות שסכומן הוא 7800 ₪ או נמוך מתקרה זו – המיסוי הוא לפי מדד המחירים לצרכן. אם קיבלת הלוואת מעסיק בריבית נמוכה מכך או בסכום גבוה מכך, הפער יחושבו כהטבה החייבת במס ונחשבת לחלק משכר העבודה.

יתרה מכך, אם המעסיק אינו מלכ"ר או ארגון פיננסי, רשות המסים עשויה לראות בהלוואה כ"עסקה" ולחייבה בתשלום מע"מ. לכן, לפני נטילת הלוואה מהמעסיק מומלץ לבחון היטב את כל היבטי המס ולחשב אותם כחלק מעלות ההלוואה.

שימוש בהלוואות כבונוס על ידי המעסיק

מעסיקים רבים משתמשים בהלוואות עומדות כבונוסים, למשל מציעים לעובדים סכומי כסף בתנאי שיעמדו ביעדים ארוכי טווח, או מציעים סכום כסף שיפדה לאחר תקופה. גם בונוסים אלו הינן הלוואות לכל דבר ועניין, ולכן ההפרש בינם לבין התנאים שנקבעו במס הכנסה יהיה חייב במס, בחישוב חודשי.

מה עושים עם ההלוואה כשמתפטרים או מפוטרים?

במהלך עבודתך אצל המעסיק, החוק מגן עליך והמעסיק אינו יכול לנכות יותר מרבע משכר עבודתך בכל חודש לצורך תשלום חובות. יחד עם זאת, במשכורת האחרונה המעסיק רשאי לנכות את יתרת חובך בסכום אחד.

האם כדאי לקחת הלוואה מהמעסיק?

אם תנאי ההלוואה, כולל נטל המס המתלווה, עדיפים על תנאי השוק אז כדאי לך לקחת הלוואה מהמעסיק. זכור כי בניגוד לבנק או למוסד פיננסי אחר, המעסיק אינו דורש ביטחונות. בכל מקרה, מומלץ לבצע סקר שוק ולהשוות את תנאי ההלוואה, כולל חישוב מס ההכנסה ושינויים אפשריים במדרגת המס שישפיעו על כל השכר, לתנאים שמציעים לך בבנקים או במוסדות פיננסיים אחרים.

מה אנחנו מציעים לך?

אנחנו מציעים ללקוחות כל הבנקים הלוואות בתנאים תחרותיים ועם ריבית אטרקטיבית. תנאי ההלוואה שלנו הינם אחידים לכל הלקוחות וכוללים: הלוואה מידית של עד 200,000 ₪, ללא צורך בביטחונות, לצד מדיניות החזרים גמישה המאפשרת פריסת ההחזרים במשך של עד 6 שנים. לפרטים נוספים או להגשת בקשה להלוואה און ליין.

אין באמור כדי להוות הצעה למתן אשראי. כל מתן אשראי כפוף לאישור הבנק בהתאם לתנאים ולמדיניות הבנק כפי שיהיו מעת לעת. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.

  

אודות הכותב - מערך הכותבים של בנק ירושלים

בנק ירושלים הינו בנק המציע מגוון ייחודי של שירותים ומוצרים בנקאיים (משכנתאות, הלוואות, פיקדונות ועוד) ללקוחות כל הבנקים. בנק ירושלים, שנוסד בשנת 1963, ממשיך כל העת לבצע מהלכים כדי להתאים את עצמו לצרכים המשתנים של הלקוחות ולחידושים הטכנולוגיים.

רוצה לדעת עוד על הבנק? למידע נוסף אודות בנק ירושלים

לידיעתך, באתר זה נעשה שימוש בקבצי Cookies כדי לספק לך חווית גלישה טובה יותר.
למידע נוסף ניתן לעיין במדיניות הפרטיות